100 jaar Hannie Schaft

Met GEEF EEN GEZICHT hebben we ook op 29 november weer een indrukwekkend en mooi online evenement mogen produceren, deze keer in samenwerking met de Nationale Hannie Schaft Stichting en eindredacteur Mieke Benda. Een mooie manier om iedereen in Nederland en daarbuiten te betrekken bij de viering van 100 jaar Hannie Schaft, ondanks de maatregelen rond corona.

De viering werd live uitgezonden om 13.00 uur op TV (NH Nieuws via Ziggo kanaal 707 en KPN kanaal 509), online via onder meer hannieschaft.nl en NH Nieuws livestream. De viering is altijd terug te kijken op hannieschaft.nl en op deze website en www.herdenken.tv .

In de avond van 29 november bracht de NOS om 20.15h op NPO 2 een special uit over Hannie Schaft waarin de hoogtepunten van de viering te zien waren.

De viering van 100 jaar Hannie Schaft werd mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gemeente Haarlem en Gemeente Bloemendaal.

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Nederlands vrouwelijk gewapend Verzetsicoon uit de Tweede Wereldoorlog, Hannie Schaft (‘het meisje met het rode haar’), werd geboren. Op 29 november viert de Nationale Hannie Schaft Stichting dit eeuwfeest met een groots programma in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

In verband met Covid-19 was deze bijeenkomst besloten en uitsluitend live op TV en online te volgen. In plaats van de jaarlijkse herdenking zal dit jaar vooral het karakter van een viering hebben. De stichting viert het feit dat Hannie bestaan heeft en zoveel heeft betekend voor de vrijheid van Nederland.
Omlijst door afwisselende muzikale optredens van onder meer Dekoor Close Harmony uit Utrecht, zangeres Wyke van Weelden en het Haarlems Kinderkoor, heeft vicepremier Kajsa Ollongren de Hannie Schaftlezing 2020 verzorgd.