Bezoek eens een gedenkplek of ereveld

reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

Erevelden Java | Indonesië

LEKKERE SATEETJES! WIE KOOPT BIJ MIJ HET FIJNSTE STUKJE VLEES? ECHTE INDISCHE WAAR!
De straatverkoper lijkt vergroeid met zijn verkoopstekje in Batavia. Wat niemand ziet, is dat deze satéverkoper in werkelijkheid KNIL-luitenant is. Zou jij dat ook durven? Zo bluffen, onder de ogen van de Japanse bezetter?
Vic Toers Bijns heeft in de jaren dertig zijn leven op de rit. Als luitenant in het KNIL lacht het leven hem toe. Hij trouwt met de latere moeder van Adriaan van Dis en het leven op Java zit vol prettige avonturen. Daarvan getuigt bijvoorbeeld een foto van Toers Bijns met een net geschoten tijger. Geen misverstand, zo straalt de foto uit, de KNIL is de baas in Nederlands-Indië.
Na de aanval van de Japanners op Pearl Harbor kantelt dat beeld. Maleisië wordt onder de voet gelopen, de slag in de Javazee verloren. Op 1 maart 1942 rollen de Japanners de laatste verzetshaarden op. Japan is nu de baas in Nederlands-Indië.
Veel KNIL-militairen trekken hun uniform uit en gaan ondergronds, in de hoop de Japanse bezetter te frustreren. Dat geldt ook voor Vic Toers Bijns, die zich met overgave in het verzet stort. Hij sluit zich aan bij de verzetsgroep van kapitein Wernink.
Met zijn bruine huidskleur heeft hij het vermogen in de bevolking op te gaan. Als zogenaamde satéverkoper kan hij urenlang gehurkt op zijn klanten in Batavia wachten. En onderwijl ontgaat hem niets. Zijn geoefende militaire ogen zien alles. Als de geallieerden komen om Java te bevrijden, dan zullen ze over de juiste informatie beschikken.
Medio 1943 weet de Kempeitai, de Japanse militaire politie, de verzetsgroep echter op te rollen. Ze worden overgebracht naar Ancol, een kuststrook bij Batavia, waar de Japanners in de oorlogsjaren hun gevangenen vermoorden. Honderden mannen en vrouwen zijn hier door de Japanners onthoofd en in een massagraf gegooid. Dat lot wacht ook Vic Toers Bijns. Op 12 december 1944 wordt hij met een zwaardslag van het leven beroofd.
Toers Bijns ligt nu in een verzamelgraf op het ereveld in Ancol. DENK JIJ VOORTAAN BIJ EEN SATEETJE OOK AAN VIC TOERS BIJNS?
Voor meer informatie: www.oorlogsgravenstichting.nl
Geef Een gezicht

Breng een bezoek aan Walraven, Bill, Jonetta, Arsen en Vic

Eereebegraafplaats Bloemendaal Overveen Verzet Tweede Wereldoorlog
bill moore margraten
Nationaal Ereveld Loenen Oorlogsslachtoffer Jonetta
reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

Bekijk de videoportretten

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze