De Oude Pastorie
Een (t)huis vol vergeten herinneringen
Geïnspireerd door vrijwilligerswerk in Guatemala startten Bram en Linda de Haan hun woonzorg- en ontmoetingshuis in de voormalige pastorie, middenin in het hart van Huizen. Zij wonen met hun gezin op de bovenverdieping van de pastorie. Het tekent hun betrokkenheid, ze leven hun leven mét de bewoners.
Hun werk wordt door vele zorginstellingen als vooruitstrevend en vernieuwend gezien. Zij vormen met De Oude Pastorie het toonbeeld van een nieuwe kijk op de zorg rond mensen met dementie. Met welzijn voorop en het leefplezier voor wat er nog wél kan. De familieleden van iedere bewoner met dementie hebben de voordeursleutel van De Oude Pastorie en het zijn de bewoners zélf die ieder moment van de dag kunnen aangeven waar zij behoefte aan hebben.
Met deze unieke televisieserie willen we de kijker inspireren door de vele facetten van dementiezorg onder de aandacht te brengen. Met persoonlijke verhalen vanuit de mantelzorger, zorgverlener en de dementerenden zelf en hun familieleden (partner, zonen, dochters, broers, zussen). Benaderd vanuit de visie van de oprichters van De Oude Pastorie: Bram en Linda de Haan.
De stijl en de vorm zijn eenvoudig. Filmmaker Dennis Brussaard (52) verzorgde al eerder de opnamen voor Alzheimer-Nederland en De Oude Pastorie (deze beelden zijn te zien in de korte videointroductie). Als gediplomeerd coach en begeleider in verlies & rouw en systemisch werken maakte hij al diverse toonaangevende producties rond herdenken, gedenken en storytelling.

Bram de Haan

Linda de Haan
Korte moodtape van de documentaireserie 07:00
Dementie een gezicht geven. Bovenstaande video (07:00) biedt een kijkje in de stijl en vorm waarin we de verhalen willen uitlichten. Met als rode draad het leven van de bewoners van De Oude Pastorie en een terugblik op hun sociale en werkzame leven. Hoe verandert iemand met dementie? Kunnen deze positieve herinneringen steun bieden bij alle emoties? Met aandacht voor hun emoties en die van hun familieleden en zorgverleners.
We volgen ook iemand met jong dementie, zoals Frans en zijn vrouw Renate die we twee jaar geleden op beeld hebben vastgelegd. En we blikken terug met de achterblijvers die hun dierbaren aan dementie hebben verloren, zoals Frenk en Mireya. Hoe verwerkten zij het proces achteraf gezien? Wat zouden ze anders hebben gedaan met de kennis van nú en welke nieuwe inzichten over welzijn zouden hen geholpen hebben…
Zorg verlenen aan mensen met dementie zal in de komende jaren voor steeds meer mensen relevant worden. Door de steeds hoger wordende levensverwachting van de ouders zullen steeds meer kinderen de rol van mantelzorger krijgen.
In het uiterste geval zal hun vader of moeder opgenomen moeten worden in een zorginstelling: overdag (in beginsel) en wellicht permanent. Het zijn pijnlijke processen.
Dementie heeft vaak niet alleen een grote impact op de mensen die deze ziekte hebben, maar ook op hun omgeving. Wat zijn de kenmerken van deze ziekte? Hoe moeten we omgaan met iemand die dementie heeft? Een luisterend oor, praktisch advies en allerhande informatie kan dan heel welkom zijn.
Het beleid rond de coronamaatregelen brengt veel extra zorg met zich mee. Bram en Linda hebben hier een geheel eigen visie over. Want vooral mensen met dementie hebben juist meer behoefte aan lichamelijk contact en non-verbale communicatie. Dat is een van de redenen dat het zorgpersoneel nog geen mondkapjes draagt.
Linda:
“Corona met de noodzakelijke beperkingen die dat in contact met zich meebrengt voor bijvoorbeeld de familie laat juist minder zien van datgene waar de mens met dementie zo’n behoefte aan heeft: oprecht contact, waardevolle dierbaren om zich heen, een arm om hun heen, etc. De impact van maatregelen als mondkapjes dragen door het team zijn erg groot voor mensen met dementie. Ze gaan de non-verbale communicatie missen doordat ze het gezicht nauwelijks nog zien. Dat is een van de redenen dat ons team deze nog niet preventief draagt. Daarin zijn we wat eigenwijs, maar ik geloof erin dat mondkapjes leiden tot schijnveiligheid.”
- Hoe sta ik hierin?
- Wat doet dit met mij en waarom?
- Herken ik dit?
- Kan ik voor mijzelf iets kiezen wat bij mij en mijn vader/moeder, broer/zus past?
- Hoe kan ik mijn eigen emoties herkennen, kanaliseren en de ruimte geven om niet over te lopen?
- Wat dient mij en wat dient degene die ik zorg verleen?
- Hoe hou ik degene die ik verzorg in ere? En mijzelf?
Met partners, zonen, dochters, broers en zussen die er iets over kunnen vertellen. Met een brug naar het dementieproces dat soms woede oproept, frustratie en uitzichtloosheid.
- Waarom worden we boos?
- Welke valkuilen liggen er?
- Wat kan ik anders doen bij mezelf om de pijn te verlichten?
- Hoe doen anderen dat?
- Wat kan ik toepassen om een passend antwoord te hebben op deze verandering?
Tussen deze verhalen door loopt als het rode draad de visie van het echtpaar Bram en Linda op dementiezorg:
- Het welzijnsaspect;
- Het onderzoek dat steeds meer inzichten biedt in het proces;
- De verschillende vormen van dementie die ieder vragen om een andere aanpak;
- Wat de drijfveer is van Linda en Bram, wat hen inspireert en waarom de opzet in de Oude Pastorie is zoals hij is;
- De intensiteit van de zorg en het welzijn en een toekomstbeeld hierop;
De mensen achter De Oude Pastorie (eerder gemaakte wervingsvideo) 06:30
Sfeerbeelden videomontage (werkversie) 02:30
STOP DEMENTIE Campagne voor Alzheimer-Nederland (TV)
Het verhaal van Frans (radio & tv)
Het verhaal van Mireya (radio & tv)
Het verhaal van Frenk (radio & tv)
Wat anderen zeggen…
Hai Dennis,
Je bent de ideale verhalenverteller. Je weet hoe je mensen het verhaal moet insleuren.
Jouw manier houdt zeker stand met intrigerende beelden van de scene, korte (vanuit gevoel) duiding, droneshots, altijd prachtig, en schitterende muziek. Je weet daarna waar je zit en het boek (lees de Herdenking ) belooft wat. Openingen zijn bijzonder..Muziek speelt een belangrijke rol in je producties.
Wat nog meer opvalt is dat je grote, meeslepende en tragische gebeurtenissen kan ombuigen en verkleinen naar een persoonlijk verhaal van betrokkenen en situaties van TOEN in zwart wit beelden en van nabestaanden / situaties NU die raken, waarbij ook waarden en gedachtegoed worden toegevoegd aan de Herdenking ( bv de Vier Vrijheden ).Je zoekt steeds naar de verbinding van twee werelden en maakt er vaak door je aanpak EEN wereld van !
De Herdenking is als het ware EEN vloeiende beweging, dat bevalt me heel erg.
Ik hoef nauwelijks plotseling te schakelen maar kan mijn gedachten houden bij wat bedoeld wordt..Zo is het even stil in jezelf als het afgelopen is…
Mieke Benda | AVRO | Nationale Hannie Schaft Stichting
Dag Dennis,
Wat heb je een indrukwekkend en ontroerend, haast literair document gemaakt. Adembenemend. Vol verwondering naar gekeken (en nu bewaard). En vooral ook zo liefdevol gemaakt.
De gemeenten en hun inwoners zullen er meer dan enthousiast over zijn.
Mooi bedacht en gescript ook. Vooral de vele lagen die erin zitten. Laat je het ook zien aan comité 4 en 5 mei?
Dit historische document ten tijde van de corona crisis moet echt bewaard
blijven.
Chapeau! en blijf gezond
Leo Janssen | Creatief directeur
Dennis,Complimenten hoe jij deze film hebt ingekleed. Alles is perfect qua muziek, timing van de stukken en natuurlijk de beelden die in elkaar overlopen met de tekst.Dick vd Berg vertelde mij over jou na de beelden vd herdenking kamp Amersfoort 2019 tijdens mijn bezoek.Hier had jij ook de regie wat goed inbeeld kwam.Groet,William HartmanOranjecomité Hoogland
Beste organisatoren en initiatiefnemers van Geef een gezicht.Ik ben erg blij dat jullie met deze manier van herdenken doorgaan.Ik heb al vele herdenkingen meegemaakt maar vind deze manier toch heel speciaal.De herdenking op 4 mei op het Ereveld in Loenen heb ik al vele malen als Bosnië veteraan bezocht. In 2018 deed ik mee als representant en gaf ik dhr J. van Rijn een gezicht. Ook had ik de grote eer om het gedicht van de opa van Bas Weterweel voor te mogen dragen.Graag zou ik nog wel vaker iets voor jullie willen betekenen. Een gezicht geven aan iemand maar ook voor andere dingen zoals het voordragen van iets mogen jullie me altijd benaderen.Seekle van der Veen
Onnavolgbaar, grensverleggend en betrokken, zijn woorden die mij constant te binnen schieten als ik naar zijn beelden kijk. Programmamaker, regisseur- en bedenker van het programma Herdenking Kamp Amersfoort 2020, Dennis Brussaard, geeft oud gevangenen, nabestaanden en nauw betrokkenen een fysieke plek. Een plek om samen te herdenken.
Ook in deze moeilijke corona tijd laat Brussaard met dit werkelijk schitterende programma mensen op afstand samenkomen. Het doet bijna filmisch aan, als een docudrama vertelt hij hun verhaal. Met hier en daar enige presentatie maar geheel zonder voice-over, op een wijze waar de omroepen in Hilversum van zou kunnen leren. Zó maakt men een herdenking. Met zijn werkelijk adembenemende “drone” beelden neemt hij je mee en vlieg je als het ware terug in de tijd. Een tijd van oorlog, onveiligheid, leed, verdriet en pijn.
Het programma heeft een zogenoemde flow. Het beweegt zich geleidelijk maar gemoedelijk naar de bevrijding, die in beelden- en muziek zeer voelbaar is. Meelevend met de verhalen van oud gevangenen en nabestaanden, je voelt hun pijn die ik deelde in hun verdriet.
Dennis, bedankt!
Leroy Evers.
Schrijver en Verhalenverteller.–
Beste Willemien, Marlieke en Dennis,Wat een indrukwekkende herdenking! Het was mooi vormgegeven en ook de speech van de staatssecretaris was goed en waardig. Zo jammer dat dit niet live door kon gaan, maar met de streaming recht de woonkamer in ging ook alles goed. Zo nu en dan zat ik met een brok in mijn keel, en ik denk dat ook andere kijkers dat hadden. Maar het werd nergens sentimenteel. Fraai vond ik ook het slot, dat maakte het ook heel erg iets van nu, en daarmee hoopgevend.Voor mij had deze herdenking nog een persoonlijke tintje: een neef van mijn vader heeft ook in Kamp Amersfoort gevangen gezeten (en is in Neuengamme vermoord) en de violiste Anneke Frankenberg van het Charivari is jaren mijn viooldocent geweest.Complimenten!Hartelijke groet,Annelieke Drogendijk | Arq | Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en geweld
Wie geven wij (nog meer) een gezicht?
Klik op het thema van jouw keuze
Projectmanager & coördinator

VOORZITTER TVS | WND PENNINGMEESTER
Founder & Creative Director
