Ereveld Vol Leven, de herdenking waarbij mensen van dezelfde leeftijd een door oorlogsgeweld omgekomen leeftijdsgenoot een gezicht geven, kan na twee jaar afwezigheid weer plaatsvinden. Na een langdurige ziekteperiode van één van de initiatiefnemers en tussenkomst van een rechter, is besloten dat bedenker en regisseur Dennis Brussaard onafhankelijk verder kan zonder zijn voormalig compagnon.

“Vanzelfsprekend hebben we eerst de crisis rond het coronavirus af te wachten en gaat daar nu alle aandacht naartoe”, vertelt Brussaard, “en dat doe ik door herdenkingen bij te staan met virtuele herdenkingen, op afstand. Ereveld Vol Leven zou nu ondenkbaar zijn door de huidige situatie”.

Brussaard kan sinds het besluit rond Ereveld Vol Leven zijn werk voortzetten. Dat besluit is door de rechtbank in Amsterdam bekrachtigd met een door beide partijen ondertekend convenant. Brussaard zet zijn producties en nieuwe formats voort onder GEEF EEN GEZICHT en HERDENKEN.TV.

“Ik ben blij met het besluit”, vertelt Dennis Brussaard, “Want er waren een aantal rechtszaken tegen mij aangespannen waarin geeist werd dat ik altijd toestemming zou moeten vragen aan mijn voormalig zakenpartner en mede-initiatiefnemer (Nathalie Toisuta).

Laat duidelijk zijn dat ik en het project Ereveld Vol Leven, veel te danken hebben aan Nathalie. We hebben samen mooie dingen bereikt. Helaas spelen op persoonlijk vlak een aantal zaken die zorgden voor stagnatie en verschil van inzicht. Dan spelen achtergronden en ervaringen mee die ergens ook het project zo raken en daarmee zorgen voor een soort van houdgreep. Er ontstond oorlog in een project over vrede. Dat voelde erg ongemakkelijk en deed geen recht aan waar het project zo voor staat’.

“Ik hoop dat Nathalie snel herstelt en dat ze weer met haar creativiteit aan de slag kan. Een verdere samenwerking sluit ik uit. Daar is teveel voor gebeurd.”

Brussaard hoopt dat zijn concept weer levensvatbaar wordt. Daarom wil hij samen met de bekende partners kijken naar de mogelijkheden.

Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze