reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

| Hannie Schaft 100 jaar |

Herdenking | Viering op zondag 29 november 2020 | Live videostream en op NH Nieuws om 13:00 uur

Inhoud 100 jaar Hannie Schaft: van herdenken naar vieren
Dit jaar (2020) is het precies 100 jaar geleden dat Hannie Schaft, het Meisje met het Rode Haar, werd geboren. Hannie was een jonge Haarlemse, die in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van een uniek gewapend verzetstrio. Voor vrouwen was dat in die tijd uiterst zeldzaam. Hannie Schaft is uitgegroeid tot een nationaal verzetssymbool uit de Tweede Wereldoorlog. De Nationale Hannie Schaft Stichting ziet Hannie en waar zij voor stond als inspiratie voor allen die in deze tijd op (willen) komen voor vrijheid en inclusiviteit.

Dit jaar is een prachtig herdenkingsjaar. De Nationale Hannie Schaft Stichting (www.hannieschaft.nl) had in het eerste halfjaar van 2020 allerlei mooie bijeenkomsten en evenementen gepland, die door Covid-19 zijn afgelast of uitgesteld.
Om toch extra aandacht voor dit unieke jubileum te genereren is er een plan bedacht. We monteren deels de optredens een zenden een live videostream uit van de herdenking op zondag 29 november via diverse online kanalen. Via NH Nieuws is de hele ceremonie te zien: Online en op televisie. En via de online kanalen van www.hannieschaft.nl

Hannie Schaft is dit jaar, 2020, 100 jaar geleden geboren. Dat is een reden om te vieren.

Wij zijn blij dat Hannie ooit op deze aarde rondliep, dat zij 100 jaar geleden werd geboren en deed wat zij deed: opkomen tegen onrecht, uitsluiting en onderdrukking.

Reden om in plaats van te herdenken juist dit feit te vieren. Met als motto, 100 jaar Hannie Schaft: pal voor de vrijheid.

Groots, op een andere Haarlemse locatie dan u gewend bent, waar wij zeer veel belangstellenden verwachten, die een extra bijzonder programma zullen ervaren.

reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

29 november 2020

Bekijk hieronder de  video die we eerder maakten in het Kenaupark in Haarlem met 100 vrouwen bij het monument ‘Vrouw in het verzet’:

Deze video kan binnenkort worden gedeeld op social media (komt nog een titel bij)

Nederlandse versie promo (lengte 01:00)

Engelse versie promo (lengte 01:00)

Naar video NL
Naar video ENG
Download stills

LINE UP 29 november 2020

LINE-UP GLOBAAL:

 1. INSTART 1: ‘We wachten op live verbinding’ (00:30) MET KLOKSLAG 13:00
 2. INSTART 2: Reporter NH Nieuws buiten statement (01:00)
 3. LIVE 1: Kort even de zaal (met audio) (00:10)
 4. INSTART 3: Opening met stille trom en Wyke (05:30)
 5. LIVE 2: Jeroen Pliester opening (01:00)
 6. INSTART 4: Hannie baby tot student (02:50)
 7. LIVE 3: Jeroen Pliester lezing (04:00)
 8. INSTART 5: Haarlems kinderkoor (05:00)
 9. LIVE 4: Applaus en Gedicht Quinn (12) van familie Schaft vanuit publiek (02:00)
 10. INSTART 6: Truus + Freddie, laatste minuten Hannie (02:40)
 11. LIVE 5: Lezing minister (10:00-15:00)
 12. INSTART 7: Strijkorkest (03:00)
 13. LIVE 6: Applaus op optreden orkest < doorstart
 14. INSTART 8: Hannies van Nu (03:20)
 15. LIVE 7: Slotwoord Jeroen Pliester (02:00)
 16. INSTART 8: Optreden Studentenkoor ‘DeKoor’ (03:00)
 17. LIVE 8: Publiek slotapplaus uit zaal staat op en vertrekt (optie)
 18. INSTART 9: Aftiteling en beeld Bavo buiten met spel carillon ‘Imagine’ (02:10)
 19. INSTART 10: NH Verslaggever sluit af in beeld
 20. INSTART 11: Buitenshot kerk voor wachten overschakeling (02:00)

Totaal:                                                                                                47:00 – 52:00

CREW- contactenlijst

Volgorde | Line-Up

INSTART 1: Wij wachten op de live verbinding met de St.Bavokerk te Haarlem voor de live herdenking & viering 100 jaar Hannie Schaft

01.

INSTART 2: VOOROPNAME ZONDAG 29 november in de ochtend: Verslaggever NH Nieuws kondigt de herdenking/viering aan voor de zender NH Nieuws

02.

ochtend 29 nov losse instart
LIVE 1: Kort sfeershot van kerk en publiek binnen (00:10)

03.

live vanuit Bavo
INSTART 3: Openingsvideo met stille trom naar zang Wyke van Weelden

04.

LIVE 2: Jeroen Pliester opening (01:00)

05.

live vanuit Bavo

In een voor ons allen sinds afgelopen maart ongekend jaar, hadden wij – ondanks alles – als stichtingsbestuur een opdracht: nadrukkelijk stilstaan bij het feit dat Hannie Schaft 100 jaar geleden werd geboren. Met recht een buitengewoon moment. Maar daarover straks meer.

Allereerst wil ik de familie Schaft welkom heten. Jullie aanwezigheid geeft deze bijeenkomst een bijzondere en historische glans. Ook een hartelijk welkom aan burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, (EVENTUEEL: burgemeester van Bloemendaal, Elbert Roest) en onze gastspreker Kajsa Ollongren. Welkom!

Ian Steward wees ons zojuist met zijn omfloerste trom de plek waar de kist van Hannie Schaft stond, toen zij op 27 november 1945 vanuit deze Kerk werd herbegraven. Eergisteren precies 75 jaar geleden.

Maar vooral omdat zij dit jaar 100 jaar geleden werd geboren, willen wij naast haar herdenken, juist ook vieren dat zij ooit werd geboren en heeft geleefd. Haar leven was kort, uitzonderlijk en impactvol, en nog steeds zeer relevant in 2020.

INSTART 4: Hannie van baby tot en met student

06.

LIVE 3: Jeroen Pliester LEZING (04:00)

07.

live vanuit Bavo

“Pfff, heb je weer van die oorlogsverhalen”, hoor je mensen vaak verzuchten, zeker jongeren. Sinds Hannie Schaft een eeuw geleden werd geboren, is de wereld flink veranderd. Electrische auto’s en fietsen, computers, internet, social media. De wereld van toen lijkt in weinig meer op de wereld van nu. Zo lijkt het. Maar is dat werkelijk zo? De omgeving is veranderd, de spullen en de technologie, maar de mensen?

Wat dreef bijvoorbeeld Hannie Schaft om in het Verzet te gaan, en op te komen voor buitengesloten Joodse vriendinnen, zich te weren tegen de Bezetter, eerst met relatief onschuldige acties en later met gewapende acties zoals het opblazen van bruggen en het liquideren van mensen? Hannie had een uitgesproken mening over rechtvaardigheid, over de rol van vrouwen in de na-oorlogse wereld en over een inclusieve samenleving. Vanuit die overtuiging kwam zij tot de daden, die zij noodzakelijk vond toen de extreme oorlogssituatie daarom vroeg. Veel omstandigheden, en zeker oorlog, vragen om actie in plaats van alleen denken en praten. In uitzonderlijke situaties zoals in een oorlog komt het slechtste, maar ook het beste in mensen naar voren. Dan komen mensen in actie, die laten zien wat het is om daadwerkelijk op te komen voor vrijheid, voor hun idealen, vaak ten koste van henzelf. In zulke situaties ontstaan er verhalen, die glashelder maken wat begrippen als vrijheid en opofferingsgezindheid daadwerkelijk betekenen.
Die gebeurtenissen van toen, zo geconcentreerd door de extremiteit van de situatie, overstijgen op hun beurt de tijd en worden zo tijdloos. Kortom: wat lang geleden gebeurde, vormt de brandstof voor het alert blijven en zo nodig in actie komen, nu en in de toekomst.

Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG Nederland, zelf van oorsprong Bulgaarse, verwoordde onlangs als volgt de urgentie en relevantie van waarvoor Hannie opkwam: “Ik geloof dat er geen echte vrijheid bestaat zonder gelijkheid. Ongelijke kansen – voor vrouwen, voor multicultureel talent, voor anders denkenden, voor elke denkbare minderheid – schaden niet alleen het individu, maar ook de samenleving. Het vernietigt talent, welvaart en vooruitgang. In Nederland kennen we relatief veel vrijheid en gelijkheid, maar het komt niet vanzelf. Ook is het nog steeds niet voor iedereen altijd vanzelfsprekend.” Einde citaat.

U ziet, de thema’s blijven inspireren. Urgent, actueel en het waard om voor op te komen. De wensen en verlangens van een jonge vrouw van lang geleden, zijn niet zo veel anders dan die van vrouwen, mannen en jongeren van nu. De meeste mensen willen het goede doen en er staan als het nodig is. Daarbij helpt het zeker dat – steeds opnieuw – er mensen zijn die het goede voorbeeld geven. In iedereen schuilt wel een Hannie. Verhalen van toen vermengen zich zo met verhalen van nu. Op weg naar een positief kantelpunt voor vrijheid, inclusiviteit en andere onderwerpen die ertoe doen.

Wij als stichting willen blijven stimuleren dat ieder vanuit zijn of haar innerlijke drijfveren er staat als het er volgens hen echt toe doet. Het gaat er niet om wat ‘de groep doet’, maar wat jij als individu doet op het juiste moment. Jij kunt dan het verschil maken, net zoals Hannie destijds. Zij stond Pal voor de Vrijheid. Onze Vrijheid.

Daarom staan wij vandaag stil bij 100 jaar Hannie Schaft, herdenken wij haar én vieren haar leven.

Dank.

INSTART 5: Haarlems Kinderkoor olv Maartje Keijzer; ‘Imagine’ van John Lennon (04:23)

08.

LIVE 4: Applaus voor kinderkoor en kind van familie Schaft draagt gedicht voor vanuit publiek: Quinn – 12 jaar

09.

live vanuit Bavo
INSTART 6: Hannie, Truus en Freddie: van student tm gevangenschap (02:40)

10.

LIVE 5: Minister lezing over Hannie Schaft anno 2020 (15:00)

11.

live vanuit Bavo
INSTART 7: Optreden Kennemer Strijkorkest (Grieg) 03:13
 • Haarlems Strijkorkest o.l.v. Matthijs Broers. 

12.

LIVE 6: Applaus door aanwezige publiek dan doorstart naar Instart 8

13.

live vanuit Bavo
INSTART 8: Hannies anno 2020 + statements (02:43)

14.

LIVE 7: Slotwoord Jeroen Pliester

15.

live vanuit Bavo

INSTART 9: Optreden DeKoor – studenten in Utrecht (02:36)

Send me on my way

16.

LIVE 8: Applaus door publiek na optreden DeKoor en staat op om te vertrekken (00:30)

17.

live vanuit Bavo
INSTART 9: Carillon speelt Imagine + Aftiteling (02:10)

18.

INSTART 10: NH Nieuws verslaggever sluit af met korte tekst

19.

ochtend 29 nov losse instart
INSTART 11: Buitenshot Bavo voor overschakeling naar NH Control room (02:00)

20.

pijl
reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

100 jaar

Meer over Hannie Schaft
Andere tijden
Meer over het monument

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze