De 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland wordt hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Veel plaatselijke herdenkingen en evenementen in de aanloop naar 4 en 5 mei gaan niet door, terwijl ook tentoonstellingen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog niet te zien zijn omdat musea hun deuren hebben gesloten.

Zeeuws-Vlaanderen zou zaterdag en zondag in het teken staan van de herdenking van de terugkeer van koningin Wilhelmina op Nederlandse bodem. Het is vrijdag precies 75 jaar geleden dat zij over een van meel gemaakte grensstreep stapte in het plaatsje Eede. “De belangrijkste gebeurtenis van mijn leven”, noemde Wilhelmina dat zelf.

Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn gesloten. Het avondprogramma Crossing Time in Vught gaat daarom niet door. Dat programma maakte deel uit van de provinciale manifestatie De Kunst van Vrijheid. In datzelfde programma valt een voor maart afgelaste opera die op meerdere dagen opgevoerd zou worden op de Duitse erebegraafplaats in Ysselsteyn.

Vrijheidsexpress

De première en de eerste voorstellingen van een theaterbewerking van het bekende jeugdboek Oorlogswinter, eind maart in Zwolle, zijn eveneens afgelast.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft volgens een woordvoerder nog geen besluit genomen over de Vrijheidsexpress, die in de maand april door heel Nederland moet gaan toeren. Het comité wacht af welke maatregelen er na 31 maart gelden.

Geef Een Gezicht biedt organisaties een veilig coronavrij alternatief om de geplande herdenking toch door te laten gaan op gepaste wijze. Lees hier meer over op onze herdenkingspagina en corona.

corona alternatief evenement online reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze