Corona legt in 2020 herinneringscentra en herdenkingen plat

De coronacrisis heeft juist in het jaar 2020 een flink gat geslagen in de begroting van veel herinneringscentra. Juist in het jaar waarin records verbroken hadden kunnen worden in het kader van 75 jaar vrijheid, moesten de deuren op slot. Pijnlijk voor de musea maar vooral ook voor scholen, bezoekers en nabestaanden.

Ook alle herdenkingen kwamen voor een bijna onmogelijke opgave te staan in 2020. Hoe is het mogelijk in hét jaar van 75 jaar vrijheid dat alle bijeenkomsten niet konden en mochten plaatsvinden voor iets dat voor zovelen juist zo van betekenis is? Tijd om de mogelijkheden te bekijken om in 2021, met of zonder corona, tóch de aandacht te krijgen van het grote publiek. In gezamenlijkheid en verbindend.

Herinneringscentra en herdenkingen online en op TV onder de aandacht

Nationaal Ereveld Loenen 2018
RTL4 De Verhalen achter de stenen
Kamp Amersfoort 19 april 2019
Nationaal Ereveld Loenen 2019
Kamp Amersfoort Online herdenking 19 april 2020
Gemeente Amersfoort en Leusden Online Stille Tocht 4 mei 2020

‘Geef Een Gezicht’ heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan binnen de herdenkingsbranche. Als ‘frisse’ buitenstaander hebben we ons enorm ingezet als televisiemakers om bestaande herdenkingen te voorzien van beeld en geluid. En we zijn er van gaan houden. Omdat het zo betekenisvol is en ieder verhaal ons nog steeds raakt.

En daarom willen we graag betrokken zijn en blijven bij het in beeld brengen van ons oorlogsverleden. Door onze expertise in te zetten en te delen. Door ons netwerk uit te breiden en te onderhouden. En door het initiëren van nieuwe mogelijkheden om via de media nieuwe doelgroepen aan te spreken voor het herdenken & gedenken en de verschillende oorlogsgerelateerde herinneringscentra.

Doelgroepen aanspreken

Hannie Schaft herdenking 29 november 2020
Promo Online Herdenking Kamp Amersfoort
Promo orkestlid Bente

Wat wij voor ogen hebben

Televisiereeks – 5 x 50 minuten – tot aan 4 mei 2021

Het laatste station logo

Aan welke elementen denken wij?

Gebracht vanuit de verschillende herinneringscentra
Vanaf een kenmerkende plek die de locatie goed duidt
In een professionele studiosetting met interessante sprekers

Een serie op televisie

Het gaat om 5 televisieafleveringen van 50 minuten in de aanloop naar de herdenking op 4 mei. Iedere aflevering stelt één herinneringscentrum centraal waarin persoonlijke getuigenissen centraal staan van oud-gevangenen en nabestaanden.

De huidige locatie is het startpunt met een korte terugblik naar voorgaande herdenkingen én hoe het herinneringscentrum zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een interactief centrum. Daarnaast is er ruimte om te kijken naar de actualiteit en de toekomst.

Een eerste opzet (voorstel)

Op iedere locatie wordt een kleine studio ingericht. Hier is plaats voor een centrale presentator en enkele gasten. Een videoscherm in de achtergrond illustreert de onderwerpen die besproken worden en om verbinding te maken met de andere herinneringscentra.

Het kan zijn dat we ene locatie (bv Het Oranjehotel) overschakelt naar Kamp Amersfoort of naar Kamp Vught.

De presentator op iedere locatie heeft iets met de locatie. Dat kan de directeur zijn of een bekende Nederlander die betrokken is bij de locatie. Dit vraagt om een verdere research.

Al deze gesprekken worden vooraf redactioneel samengesteld en opgenomen. Bedoeld voor 4 thema afleveringen van 50 minuten en één 50 minuten durende TV-special die de serie introduceert.

Een unieke verbindende televisieserie vanuit de verschillende herinneringscentra over Nederlandse gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Laatste Station Geef Een Gezicht

Gebruikmakend van historisch materiaal om de plek te duiden

Het Laatste Station Geef Een Gezicht

Met persoonlijke verhalen van nu en toen

Promo herdenkingen door Geef Een Gezicht
Het verhaal van Erik Ader (verzet)
Het verhaal van Jan Le Griep (Verzet)
Het verhaal van Riet Tolboom
Het verhaal van Louk de Liever (overlevende Holocaust)
Het verhaal van Jonetta Ter Borg (verzet)

Nationaal met een gezamenlijke uitstraling

De serie moet vooral een nationaal karakter hebben met een gezamenlijke uitstraling.

Het gaat erom dat we geen enkele locatie uitsluiten en daarom is een eerste introductieaflevering gewenst om globaal in kaart te brengen welke herinneringscentra bezocht kunnen worden in Nederland. Om er vervolgens in de afleveringen erna dieper op in te gaan.

Je zou ook kunnen denken aan een tv-uitzending (of delen ervan) vanuit het Verzetsmuseum, of vanaf Nationaal Ereveld Loenen, Eerebegraafplaats Bloemendaal etc. Omdat ook deze locaties veel te vertellen hebben over de Tweede Wereldoorlog.

TV productie en begeleiding

De productionele aansturing en financiële verantwoording zal in handen zijn van Carel Banse, van de Stichting Verbinding Door Verbeelding | Geef Een Gezicht waarbij het bestuur kan worden samengesteld door deelnemende partners en uitvoerders.

De inhoudelijke coördinatie, samenstelling en regie is in handen van Dennis Brussaard, initiatiefnemer en regisseur van het platform https://geefeengezicht.nl en regisseur/producent van diverse Nationale Herdenkingen en Ereveld Vol Leven. Vanzelfsprekend in samenwerking en samenspraak met de verschillende partners.

Waarom wij denken dat dit van groot belang is

Zullen we eens verder vrijblijvend van gedachte wisselen?

pijl
reportages documentaires commercials Geef Een Gezicht Herdenken Ereveld Vol Leven Dennis Brussaard

Bekijk onze beschikbaarheid en plan direct online een afspraak

Afspraak plannen

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze