Een traditionele herdenking met duizenden aanwezigen kan vanwege het corona-virus vanzelfsprekend niet doorgaan. Het is echter 75 jaar geleden dat Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Rode Kruis. Regisseur Dennis Brussaard (van o.a. Ereveld Vol Leven) bedacht een alternatief: online streaming op het tijdstip van de herdenking op zondag 19 april om 13:30 uur.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort biedt op 19 april om 13:30 uur via de website, social media en omroepen een primeur waardoor iedereen toch de herdenking kan bijwonen. U ziet hoe de vlag wordt gehesen, de kampklok wordt geluid en staatssecretaris Paul Blokhuis zich tot ons richt in het kader van 75 jaar vrijheid. Zelfs het koor treedt ‘live’ op zonder dat zij daarvoor bijeen zijn. Het is een wereldprimeur dat een herdenking doorgang vindt zonder fysieke samenkomst.

Op 19 april aanstaande is het exact 75 jaar geleden dat Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Rode Kruis. Het einde van het eerste grote en langst operationele concentratiekamp van Nederland was daarmee een feit. In Kamp Amersfoort, waar een onmenselijk zwaar regime heerste en 354 mannen zijn geëxecuteerd, hebben ruim 45.000 gevangenen gezeten. Velen zouden vervolgens sterven in buitenlandse kampen als Dachau, Natzweiler en Neuengamme, en voor ongeveer de helft was Kamp Amersfoort het voorportaal van nog meer ellende als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie.

Meer informatie: Kamp Amerfoort

Je kunt de online herdenking bekijken via deze link

herdenken corona

Wie geven wij (nog meer) een gezicht?

Klik op het thema van jouw keuze